Logo Massagepraktijk
van Engelen
Logo

 • Home
 • Even Voorstellen
 • In het Nieuws
 • Behandelmogelijkheden
 • Medical Taping
 • Massage bij MS
 • Massage bij Kinderen
 • Referenties
 • Tarieven
 • Acties
 • Contact

  Logo
  Logo
 • Massage bij MS

  Dat massage MS patiŽnten goed doet is al geruime tijd bekend. Er zijn verschillende onderzoeken geweest waar dit uit blijkt. Ook in de massage wereld weten therapeuten en masseurs, al dan niet uit ervaring, dat massage een goed gevoel geeft bij deze patiŽnten. Zelf heb ik een aantal MS patiŽnten die ik met regelmaat masseer. Wat mij opvalt, is dat de behandelingen niet altijd hetzelfde zijn, omdat de patiŽnt zich niet altijd hetzelfde voelt. Voor mij als masseur voelt het dus ook niet altijd gelijk aan, maar de uitwerking is en blijft altijd hetzelfde. Dit is een dankbaar gevoel, omdat jij ervoor gezorgd hebt dat er weer een lekker gevoel bij hem of haar is en het gevoel dat ze er weer even tegen kunnen.

  Hieronder ziet u een verslag van een onderzoek van massage bij MS patiŽnten welke reeds in 1997 is gehouden.

  12 patiŽnten (8 vrouwen en 4 mannen), allen gediagnosticeerd met MS, participeerden in deze studie. Zij ontvingen allen een 25 minuten durende rug- en beenmassage van gekwalificeerde massagetherapeuten. Niveaus van spanning, depressie, woede,lusteloosheid werden gemeten vÚÚr en nŗ de behandeling door het afnemen van een enquÍte met gebruik van een vragenlijst (Profile of Mood States (POMS)questionnaire). De deelnemers werd tevens gevraagd om in hun eigen woorden te vertellen hoe zij de massage hadden ervaren. Immunologische effecten werden gemeten d.m.v. het afnemen van een speekseltest vÚÚr en nŗ de massage, deze monsters werden ingevroren en later geanalyseerd. De resultaten waren opmerkelijk! Significante verschillen werden aangetoond in de stemming van de patiŽnten vÚÚr en nŗ het ontvangen van de massages. Bovendien werd aangetoond dat patiŽnten, die voor de massage een negatieve stemming hadden, na de massage, buiten een positievere kijk op het leven, ook een significant betere immuunfunctie hadden. De onderzoekers merkten op dat het onderzoek hun hypothese dat massage resulteert in een positieve stemming bij MS-patiŽnten ondersteunt en dat het bovendien een positieve immunomodulatie bevordert bij deze patiŽnten Ondanks het feit dat het een kleinschalig onderzoek was, ondersteunt dit onderzoek eerdere onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat massagetherapie grote psychologische voordelen biedt bij het verminderen van stress, negativiteit,depressie, lusteloosheid en fatique, met behoud van een positieve stemming en een hoog vitaliteitniveau. Verder onderzoek is nodig en zal ook zonder twijfel plaatsvinden, maar ondertussen kan massagetherapie beschouwd worden als een nuttige aanvullende therapie voor MS-patiŽnten

  Graydon J, McKee N. Massage as therapy in multiple sclerosis. JACM July 1997

  Ervaringen met massage bij MS

  Bussum, december 2010
  Mijn naam is Ito, ik ben 38 jaar en ben MS patiŽnt. Ik heb last van rare spierverkrampingen en spasmen en voelde dat ik steeds een beetje achteruitging. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat m`n spieren steeds vaster gingen zitten. Vooral m`n nek en het bovenste gedeelte van m`n rug waren als een betonblok, ook kon ik niet goed meer rechtop zitten. Sinds een paar maanden krijg ik iedere week een massage van een half uur en voel dat het langzaam beter gaat. M`n nek wordt beetje bij beetje soepeler en m`n houding gaat ook vooruit omdat ik nu beter rechtop kan zitten. Ik ga me ook steeds iets actiever voelen. Natuurlijk heb ik er ook weleens een slechte dag tussen zitten. Zelf denk ik dat een regelmatige massage, zeg maar een soort onderhoud, goed voor mij is. Ik hoop dat ik nog lang plezier kan hebben van de massage`s.

  Bussum, januari 2011
  Mijn naam is Stephanie, Ik ben 38 jaar en ik heb multiple sclerose, in de volksmond gewoon MS. M`n MS brengt spierspanningen en krampen met zich mee. M`n hele lichaam was als een hard blok. Bijna 4 jaar geleden ben ik begonnen met massage omdat ik toen had gehoord dat massage erg goed is voor MS patiŽnten. Ik voel me nu soepel, tenminste, zo soepel als je kan zijn met MS. Nee maar het gaat echt goed. Dit is gewoon onderhoud voor m`n lichaam. Ik weet zeker dat massage bijdraagt aan het zo soepel blijven, want anders was ik al lang veel slechter geweest. …ťn ding staat vast; ik zal hier nooit mee stoppen. Wij hebben gewoon veel onderhoud nodig.

  Terug
  Link naar:

  Ervaringen met massage bij MS